Produkt dodany do koszyka
Spis treści [ukryj]
Każdy z nas popełnia błędy, co jest nieuniknioną częścią życia. Uczą one jednak, jak postępować z przeciwnościami losu, budując nasze doświadczenie i umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Podobnie jest z błędami w hodowli, które często wynikają z braku wiedzy, doświadczenia, czy też niewłaściwych rad innych osób. Hodowla kur – choć z pozoru wydaje się być prosta i niezbyt skomplikowana, niesie ze sobą wiele wyzwań, z którymi muszą zmierzyć się zarówno początkujący, jaki i doświadczeni hodowcy. Unikanie błędów w hodowli jest kluczem do sukcesu, który zapewni zdrowie i wydajność ptaków np. poprzez wysoką nieśność. Niewłaściwie dobrana dieta, złe warunki hodowlane, czy też lekceważenie pierwszych symptomów choroby to jedne z najczęstszych błędów hodowców, które zostaną omówione w artykule.
Spis treści [ukryj]
Zdrowa kura cechuje się przede wszystkim dużą aktywnością, błyszczącymi oczami i ładnym upierzeniem. Choroba wpływa zarówno na jej wygląd, jak i zachowanie. Chore ptaki często są ospałe i osowiałe, nie wykazują zainteresowania jedzeniem i piciem, a także nie niosą lub niosą mniej jaj, co powinno być już pierwszym sygnałem dla hodowcy, że z kurą dzieje się coś nie tak. Skulona postawa kury, mocno wygięta głowa, zwisające skrzydła i ogon ptaka, to oznaki, które wskazują na złe samopoczucie ptaka. Kolejne symptomy to kichanie, charczenie kur, ciężki świszczący oddech, a także mętne oczy, z których często wydobywa się wydzielina. Te oznaki zazwyczaj świadczą o przeziębieniu się ptaka, ale mogą być też początkiem groźniej choroby wirusowej lub bakteryjnej. Nie należy lekceważyć żadnych z objawów choroby kury. Ptaki, które wydają nam się być „podejrzane” trzeba koniecznie odizolować i wyleczyć, tak by choroba nie rozprzestrzeniła się na całe stado. To właśnie brak reakcji na zmiany w zachowaniu i wyglądzie kury, które świadczą o rozwijającej się infekcji, często prowadzą do rozprzestrzenienia się choroby na całe stado.
By hodowla kur była opłacalna i przynosiła satysfakcjonujące korzyści konieczne jest zapewnienie ptakom komfortowego środowiska, w którym będą przebywały. Dotyczy to zarówno kurnika, jak i wybiegu. Trzymanie ptaków w brudnych, słabo wentylowanych i ciemnych pomieszczeniach może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, związanych z oddychaniem, inwazją pasożytów, czy też zmniejszoną produkcją jaj. Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez hodowców jest budowanie kurnika w niewłaściwym miejscu – zbyt blisko lub zbyt dala od domu. Bliskie położenie często wiąże się z hałasami i nieprzyjemnym zapachem, z kolei odległe uniemożliwia hodowcom kontrolę nad drapieżnikami czyhającymi nad ptakami. Obszar, na którym będzie budowany kurnik powinien być dobrze odwodniony, tak by podczas ulewa woda nie przedostawała się do jego wnętrza. Obiekt należy skierować w stronę słońca, tak by zapewnić jak najwięcej naturalnego światła. Ważne jest by, zapewnić kurom światło ok. 14-16 godzin, co będzie stymulować je do znoszenia jaj, a także zapobiegnie problemom behawioralnym. Niewystarczająca ilość ściółki, bądź ściółka która nie jest regularnie wymieniana, również generuje problemy w hodowli m.in. z emisją toksycznych gazów, które niekorzystnie wpływają na drogi oddechowe ptaków. Warto pamiętać, że gruba ściółka to doskonała izolacja w zimniejszych miesiącach.
Niewystarczający przepływ powietrza wewnątrz kurnika może powodować nadmierną wilgoć, co sprzyja gromadzeniu się amoniaku i prowadzi do problemów z oddychaniem u kur. W obiekcie powinny znajdować się otwory wentylacyjne lub okna, które mogą być otwierane i zamykane w razie potrzeby, tak aby regulować przepływ powietrza. Dobrze wentylowany kurnik, to taki w którym nie ma przeciągów, które mogą być przyczyną wahań temperatury.
Hodowcy w kurniku umieszczają często zbyt mało gniazd, czego konsekwencją nie jest jedynie mniejsza liczna znoszonych jaj, czy niesienie jaj po kątach. Problem ten powoduje również konkurencję wśród kur, która prowadzi do stresu i agresywnych zachowań między sobą. By uniknąć tego typu sytuacji, warto wewnątrz kurnika umieścić gniazda, tak by 1 przeznaczone było na maksymalnie 4-5 kur. Można skorzystać z gotowych gniazd automatycznych, w których jajka spadają do specjalnych szuflad, tak by kura nie miała możliwości jego zdziobania lub wysiadywania.
Hodowcy często zapominają o stworzeniu swoim kurom miejsca, w którym będą mogły kąpać się. I nie jest to klasyczna kąpiel, tylko kąpiel kur w pyle. Sprzyja ona utrzymaniu higieny. Najlepiej sprawdza się do tego celu ziemia okrzemkowa, która umożliwia kurom pozbycia się pasożytów i innych roztoczy. Gdy kury nie mają miejsca do kąpieli pyłowej, chętnie korzystają z rabat czy innych miejsc w ogródku.
Wszelkiego rodzaju chemikalia, insektycydy, herbicydy i rodentycydy są niebezpieczne dla kur i innych gatunków ptaków, a także zwierząt. Najlepiej unikać stosowania oprysków tymi środkami w pobliżu kurnika, w wolierach i innych miejscach, w których ptaki mają wybieg. Skoszona i rozrzucona trawa dla kur, która została uprzednio opryskana może być śmiertelnie niebezpieczna dla kur – jej zjedzenie skutkować może zatruciem i spowodować zgon ptaków. Najlepiej unikać stosowania chemikaliów w środowisku, w którym przebywa drób.
Prawidłowe nawodnienie to podstawa egzystencji każdej istoty żywej, w tym również kury. Dostarczanie ptakom czystej wody to troska o ich zdrowie i produktywność. Niestety wielu hodowców nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji i nie dba o to, by kury miały zapewnioną wodę bez zanieczyszczeń. Przeprowadzane badania jednoznacznie wskazują, że kury które otrzymują brudną wodę są znacznie mniej produktywne i bardziej podatne na infekcje. Co ciekawe, jeśli kura będzie miała zbyt mało wody w swoim organizmie, zniesione przez nią jajko będzie miało mniej białka, a żółtko będzie mniejsze. To właśnie brudna wodna jest powodem odwodnienia kur, gdyż często jej zapach nie jest atrakcyjny dla kury. Pogarsza ona również jakość piór, powoduje podrażnienia i infekcje skórne, a także zmniejsza zużycie paszy, powoduje problemy z trawieniem. By uniknąć podawania ptakom brudnej wody, warto zainwestować w dobre poidło dla kur lub system pojenia drobiu, dzięki któremu unikniemy zanieczyszczania i marnowania wody.
Zbyt duża liczba ptaków w kurniku to pospolity problem wśród hodowców. Prowadzi on przede wszystkim do agresji w stadzie i może przerodzić się nawet w kanibalistyczne zachowania. To właśnie przepełnienie kur prowadzi do dziobania się ptaków, wzajemnego wydziobywania sobie piór. Wystarczy zauważalna jedna kropli krwi, by jedne kury zaczęły dziobać rannego osobnika. Tego typu sytuacje prowadzą do upadków w stadzie. Jeśli kurnik jest przepełniony, to również i wydajność ptaków jest mniejsza, gdyż stres nie wpływa korzystnie na znoszenie jaj.
Błędy żywieniowe drobiu, to zdecydowanie te, które występują najczęściej. Nieprawidłowo zbilansowana dieta kur jest powodem, dla którego ptaki padają. Często stają się one osowiałe, nie mają siły na poruszanie się po wybiegu. Należy pamiętać, że różne rasy kur, będą miały różne zapotrzebowanie energetyczne i należy dobierać dla nich odpowiednie mieszanki paszowe. Oczywiście możliwe jest również samodzielne przygotowanie paszy, ale z uwzględnieniem potrzeb żywieniowych danego gatunku. Kolejnym błędem żywieniowym kur jest nieświeży pokarm. Pasza, która zbyt długo jest wystawiona na działanie warunków atmosferycznych, traci swoje wartości odżywcze i smak, a co gorsza potrafi szybko się zepsuć. Kupując gotową paszę lepiej robić to częściej i mniej, aniżeli „na zapas”. By zapewnić równowagę żywieniową nie należy nadmiernie suplementować kur, gdyż często przynosi to odwrotne skutki. Chcąc podawać kurom witaminy czy dodatki paszowe, warto zaczerpnąć wiedzy osób doświadczonych. Warto dodać, że ziarno i resztki pożywienia, nie są odpowiednią formą żywienia drobiu. Mogą się one pojawiać, ale nie mogę być podstawowym źródłem żywienia kur.
Prowadzenie hodowli kur wymaga uwagi, wiedzy i staranności, a pomyłki mogą prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia ptaków i efektywności hodowli. Najczęstsze błędy w hodowli kur to przede wszystkim nieodpowiednie warunki w kurniku, niedostosowana dieta czy ignorowanie objawów chorobowych. Ważne jest, aby zapewnić kurom odpowiednie środowisko, właściwe żywienie, a także przestrzegać zasad higieny. Dbałość o te aspekty nie tylko zapobiega problemom zdrowotnym, ale także wpływa na lepszą produktywność i zadowolenie z hodowli.