Przydomowa hodowla zwierząt
Aktualnie - w intensywnym i masowym chowie zwierząt szeroko stosowane są antybiotyki, które powodują szybki wzrost zwierząt oraz zapobiegają chorobom. W ten sposób antybiotyki trafiają do naszego organizmu, wywołując antybiotykooporność i zaburzając florę bakteryjną.
W dzisiejszych czasach bardzo popularna stała się własna produkcja roślin oraz mięsa i jaj, metodami tradycyjnymi. Produkty własnej produkcji są najwyższej jakości, wolne od antybiotyków i innych substancji chemicznych, w tym GMO. Hodowla zagrodowa zwierząt wymaga dłuższego czasu chowu zwierząt, rekompensuje to wysoką wartością odżywczą produkowanego mięsa i jaj.
Hodowla zagrodowa drobiu
Hodowla zagrodowa drobiu oparta jest na stosowaniu paszy roślinnej, z dodatkami naturalnego suszu i pestek. Własna pasza dla kur jest wolna od GMO, dioksyn, antybiotyków, hormonów i dodatków pochodzenia zwierzęcego. Hodowla zagrodowa kur oparta jest na wolnym wybiegu, gdzie kury swobodnie poruszają się na wolnym powietrzu, mają dostęp do naturalnego światła.
Należy pamiętać o odpowiednim wyposażeniu kurnika, woliery lub klatki dla zwierząt, w hodowlach przydomowych, gdzie zazwyczaj hoduje się od kilku do kilkudziesięciu sztuk kur, kaczek, gęsi, indyków, królików i innych zwierząt. Kurnik dla kur powinien być wyposażony w grzędę oraz gniazda do niesienia jaj, wyściełane sianem lub słomą. Jedno gniazdo wystarczy na 3-4 kury.
W kurniku oraz na zewnętrznym wybiegu muszą być umiejscowione karmidła oraz poidła. Wielkość i ilość zależy od gatunku drobiu i jego ilości. Najlepiej sprawdzają się karmidła z regulowanym zasypem paszy w korytku oraz te z możliwością podwieszenia lub nóżkami, dzięki którym drób nie ma możliwości grzebania i brudzenia w korytku.
Jeśli chcemy dodawać witaminy lub inne dodatki do wody najlepiej wybrać poidła wykonane z tworzywa sztucznego, które nie wchodzi w reakcję z niektórymi substancjami. Bardzo ważne aby pamiętać o regularnym czyszczeniu i dezynfekcji kurnika oraz całego wyposażenia. Dezynfekcja zapobiega rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych wirusów i bakterii. Do wody lub paszy zaleca się podawać dodatki witaminowe, które poprawiają odporność zwierząt, skutkują lepszą jakością mięsa i jaj.
Inkubacja jaj i odchów piskląt
Wiele hodowców decyduje się na hodowlę drobiu „od początku”, czyli od inkubacji jaj. Do tego celu wykorzystuje się inkubator do jaj, który zapewnia warunki naturalnego wysiadywania jaj przez kurę. Inkubator posiada grzałkę i wentylator, które odpowiadają za odpowiednią temperaturę, hodowca dolewa wodę, aby zapewnić odpowiednią wilgotność. Inkubatory pełnią również funkcję klujników, mogą inkubować wiele gatunków drobiu. Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje inkubatorów, które różnią się w większości wyposażeniem, wielkością oraz ceną, ich funkcja nadal pozostaje ta sama.
Odchów piskląt – to kolejny etap, tuż po inkubacji jaj, gdzie trzeba zapewnić odpowiednią temperaturę pisklętom za pomocą lamp bądź mat grzewczych.
Hodowla zagrodowa królików
Hodowla zagrodowa królików oparta jest w większości na chowie klatkowym. Można zakupić gotowe klatki, najczęściej metalowe bądź wykonać własnoręcznie drewniane klatki. Te drugie powinny mieć ruszt wykonane z tworzywa lub możnej kraty zgrzewanej, aby można było łatwo usuwać pomiot.
W klatkach stosuje się zazwyczaj stacjonarne poidła i karmidła dla królików, które łatwo można uzupełniać od góry, bez konieczności otwierania klatek. Na siano najlepiej wykorzystać paśniki lub drabinki, dzięki którym gryzonie mają cały czas dostęp do świeżego siania, ponieważ umieszczenie go w paśniku zapobiega zabrudzeniom.
Identyfikacja zwierząt
W zależności od gatunku zwierząt i potrzeb hodowla zagrodowa wykorzystuje różne sposoby znakowania zwierząt. Drób, w tym ptaki ozdobne znakuje się obrączkami w celach statystycznych lub informacyjnych, np. w celu rozróżnienia młodszych kur lub różnych gatunków itp. Króliki znakuje się kolczykami w różnych kolorach również w takich celach jak w przypadku drobiu. Trzodę chlewną oraz bydło tatuuje oraz kolczykuje się w celach identyfikacyjnych.