Szeroka oferta oraz najlepsze ceny kominów wentylacyjnych izolowanych poliuretanem stosowane w systemach wentylacji obiektów inwentarskich - fermach drobiu, chlewniach czy oborach. Nasze kominy działają wiele lat na tysiącach kurników do tuczu brojlera, kury nioski towarowej, odchowalni kaczek i wielu innych obiektach inwentarskich. Dzięki specjalnemu sposobowi produkcji, oferowane kominy do systemów wentylacji posiadają świetne parametry wytrzymałościowe i izolacyjne. W naszym katalogu można znaleźć kominy do kurników i chlewni o różnych średnicach od 57 do 92 cm w opcji wymuszonej (przeznaczone do montażu z wentylatorami kominowymi) oraz grawitacyjnej (bez wentylatora). Do naszych kominów wywiewnych oferujemy cały zestaw akcesorii od uchwytów montażowych poprzez motylki, misy i dyfuzory po profesjonalne wentylatory kominowe Ziehl-abegg i Multifan liderów na europejskim rynku wentylacji inwentarskich.
Komin wentylacyjny wywiewny do kurnika jaki powinien być
Nowoczesne kurniki wymagają wydajnych i pewnych urządzeń wentylacyjnych dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na klika parametrów przy doborze kominów. Należy pamiętać, że ptaki w hodowli zamkniętej potrzebują dużej ilości świeżego powietrza do zapewnienia podstawowych funkcji życiowych jak i chłodzenia organizmów w upały. Stąd konieczność montowania kominów wywiewnych z wentylatorami mechanicznymi zapewniających dużą wydajność, możliwość ciągłej pracy w trudnych warunkach i odpowiedniego podciśnienia. Każdy hodowca drobiu wie, że najlepsze warunki i mikroklimat może zapewnić w kurniku tylko wentylacja kominowa, a pozostałe wentylatory ścienne i mieszacze mogą pełnić funkcję uzupełniającą. Przy dobrze działającej (czyli dobrze zaprojektowanej i wykonanej) wentylacji kominowo – tunelowej wentylacja podzielona jest na sekcje, które zgodnie potrzebami uruchamiają się po kolei. Najlepszy podział to minimum 8 sekcji wentylacji z czego połowa to kominy a druga połowa to wentylatory szczytowe RS wraz z mieszaczami powietrza.
Jaki rozmiar komina do kurnika?
W kurnikach najlepiej sprawdzają się kominy wentylacyjne izolowane o średnicy wewnętrznej 650 lub 840mm. Długość komina powinna wynosić minimum 2 metry dla zapewnienia odpowiedniego ciągu. Na górze koniecznie powinien być zamontowany dyfuzor oraz motylki – czyli skrzydełka grawitacyjne samoczynnie zamykające się gdy wentylator w kominie przestanie pracować. Ilość kominów w kurniku i podział na sekcje wentylacyjne obliczany jest przez projektanta lub doradcę Fermo. Dobrą praktyką jest wyposażenie komina inwentarskiego w przepustnice dolną. Może ona być otwierana ręcznie za pomocą linki lub automatycznie sterowana przez centralny sterownik klimatu.
Po co jest misa okapowa pod kominem w kurniku?
Misa okapowa poza zbieraniem skroplin i opadów deszczu, które dostają się do komina gdy wentylator w nim zamontowany pracuje pełni też rolę osłony przeciw świetlnej. Misa pod kominem jest szczególnie ważna u kur, brojlerów i indyków. Ślepe światło, które mogłoby wpadać do kurnika w czasie całkowitego zaciemnienia jest bardzo niepożądane. Takie miejscowe rozświetlenie jest bardzo niebezpieczne i stresogenne dla ptaków – w szczególności dla indyków. Przy demontażu misy podczas mycia pamiętajmy, że gromadzi się w niej nie tylko woda ale wszelkie inne nieczystości, dlatego jest to miejsce, które koniecznie trzeba umyć i dobrze zdezynfekować pomiędzy wstawieniami.
Kominy wywiewne do chlewni to podstawa dobrego klimatu dla świń
Trzoda chlewna wbrew pozorom podobnie jak drób hodowlany wymaga dobrej jakości wentylacji i precyzyjnego jej sterowania. Dla świń stosuje się wiec najczęściej kominy wentylacyjne z wentylatorami Multifan, które doskonale sobie radzą w warunkach agresywnego klimatu – gazów i zapylenia w powietrzu. W budynkach inwentarskich dla trzody chlewnej i wszystkich fermach świń zunifikowano wymiar i praktycznie używa się tylko średnicy wewnętrznej kominów 65cm i wentylatorów 63 cm. Świnie nie wymagają tak dużej wydajności wentylacji jak brojlery czy indyki, gdyż obsada licząc kilogramy masy żywej na metr posadzki jest mniejsza jak u drobiu, a poza tym na kilogram masy tucznika w zupełności wystarcza wymiana powietrza na poziomie 2 m3 na godzinę. W chlewniach nie ma też konieczności montowania mis okapowych i przepustnic dolnych.