Kategoria związane z ubojem zwierząt. Poniżej można znaleźć szeroką ofertę urządzeń oraz przyrządów do uboju. Osoby zajmujące się ubojem zwierząt znajdą tutaj zarówno profesjonalne jak i bardziej domowe skubarki drobiu oraz kleszcze do uboju. Każdy produkt posiada zdjęcie oraz opis wraz ze specyfikacją techniczną. Cennik zawiera ceny brutto.
Jak ubić drób w warunkach domowych?
Ubój drobiu i jego skubanie, to czynności które wielu osobom sprawiają najwięcej trudności w hodowli. Z pomocą przychodzą narzędzie do uboju drobiu, w tym kleszcze i lejki ubojowe oraz skubarki, które znacząco ułatwiają całą pracę. Wykorzystanie przyrządów ubojowych sprawia, że cały proces przebiega higienicznie i humanitarnie, nie narażając zwierząt na długotrwałe cierpienie.
Przepisy prawa regulują domowy ubój drobiu. Jest on dozwolony, ale musi przebiegać higienicznie i humanitarnie. Ptaki w szybki i bezbolesny sposób powinny zostać pozbawione życia. Miejsce uboju musi być czyste i z dostępem do bieżącej wody, a wszystkie czynności przeprowadzone w jednorazowej odzieży ochronnej tj. rękawiczki, fartuchy, z wykorzystaniem zdezynfekowanych narzędzi. Ubój kur czy innych ptaków w domu może być przeprowadzany tylko i wyłącznie na własne potrzeby. Tuszek oraz innych przetworów mięsnych nie można sprzedawać. Dodatkowo hodowcy, którzy prowadzą rejestr, zobowiązani są do zgłoszenia uboju w ARIMR.
Od czego zacząć ubój drobiu?
Ubój drobiu, jak już wcześniej wspomniano musi odbyć się w miejscu spełniającym odpowiednie warunki higieniczne. Należy przygotować jednorazowe rękawiczki oraz fartuch lub kombinezon ochronny. Cały proces ułatwią podstawowe narzędzia ubojowe tj. kleszcze oraz lejek. W pierwszej kolejności hodowca umieszcza ptaka w lejku ubojowym, głową ku dołowi. Narzędzie to znacznie ułatwia późniejsze czynności, ale również unieruchamia ptaka, zapobiega obiciom mięsa, dzięki czemu jest ono lepszej jakości. Następnie należy przy użyciu kleszczy ubojowych przeciąć ptakom tętnice szyjną. Kleszcze zakończone są ostrym nożykiem, szybko ogłuszają zwierzę i sprawiają, że nie cierpi. Ptactwo należy pozostawić w lejkach, co zapewni prawidłowy i szybszy odpływ krwi. Warto pod lejkiem umieścić pojemnik na kąpiącą krew, co zwiększa higienę i ułatwia dalsze czynności, takie jak skubanie i patroszenie drobiu.
Jak przygotować tuszkę do skubania?
Drób można oskubać na dwa sposoby: ręcznie lub przy użyciu skubarki. Niezależnie od tego, jaki rodzaj skubania wybierze hodowca, tuszkę należy odpowiednio przygotować, tak by proces pozbycia się piór przebiegał sprawnie i dokładnie. W pierwszej kolejności tuszkę ptaka należy dokładnie zanurzyć w wodzie o temperaturze 30-50oC. Następnie należy ją sparzyć w temperaturze 75 oC, bardzo dokładnie obracając, tak by gorąca ciesz dotarła nawet w trudno dostępne miejsca. Gdy wykonamy te czynności, pióra będą łatwiej odchodzić.
Jak oskubać ptaki?
Ręczne skubanie ptaków trwa ok. 40-60 minut, w zależności od wielkości ptactwa i wprawy osoby skubiącej. Najwięcej czasu zajmują gęsi, które gabarytowo są bardzo duże. Proces skubania należy rozpocząć od największych piór, które znajdują się na ogonie i skrzydłach. Po usunięciu puchu, drobne piórka można przypalić, dla uzyskania gładkiej skóry.
Skubanie przy użyciu skubarki trwa znacznie szybciej, aniżeli ręczne. Wirujący bęben maszyny, wewnątrz którego umieszczone są gumowe palce, jest w stanie w ciągu kilku minut oskubać wiele ptaków jednocześnie. W zależności od potrzeb dostępne są małe skubarki do drobiu i pojemności ok. 5 kg, a także duże skubarki, do których można włożyć aż 15-20 kg tuszek do oskubania. Co ważne, stosowanie skubarek minimalizuje ryzyko uszkodzenia mięsa i skraca czas przygotowania drobiu do dalszego przetwarzania.
Skubaczki do drobiu są nie tylko szybkie, ale również higieniczne – gumowe palce delikatnie usuwają pióra, zachowując jakość tuszek. Nie ma również bałaganu, jaki często powstaje przy ręcznym skubaniu, co ułatwia utrzymanie czystości w miejscu pracy. Dzięki temu cały proces przygotowania drobiu jest bardziej efektywny, szybki i przyjazny dla hodowcy.