Firma FERMO oferuje usługę kompleksowego wyposażenia ferm drobiu na terenie całej Polski.
Wspieramy inwestycję już od etapu projektu aż do momentu oddania budynku. Nasza firma posiada
doświadczenie w wyposażeniu budynku dla każdego gatunku drobiu. Świadczymy kompleksowy montaż
systemów w nowym budynkach, dokonujemy także adaptacji istniejących obiektów pod fermy drobiu.
Dla każdej inwestycji wykonujemy indywidualną wycenę. Staramy się maksymalnie zminimalizować
koszty produkcji zwierzęcej poprzez implementację najnowszych, a przy tym sprawdzonych rozwiązań
technologicznych. Profesjonalnie doradzamy - znajdujemy optymalne rozwiązania do zastanych
warunków. Montaż wyposażenia ferm drobiu wykonywany jest przez profesjonalne ekipy
montażowe, w skład których wchodzą wykwalifikowani pracownicy, zatrudnieni na stałe w naszej
firmie. Dokładamy wszelkich starań, aby zmontowane systemy były funkcjonalne, wydajne i niezawodne. Po każdym
montażu wykonujemy rozruch instalacji. Świadczymy także usługi serwisowe w kurnikach.
Przygotowywane przez nas oferty są korzystne cenowo i ergonomiczne. Dzięki bogatemu doświadczeniu, wiemy
najlepiej jak wyposażyć kurnik.
Odwiedź naszą stronę poświęconą wyposażeniu ferm drobiu: www.fermo-inwest.pl
Zapraszamy do kontaktu: sklep@fermo.pl / tel. +48 62 739 40 40
FERMO to także sklep internetowy, który posiada w swojej ofercie szeroką gamę produktów z
kategorii wyposażenie ferm drobiu. Zapewniamy szybką i bezpieczną wysyłkę kurierską lub
spedycyjną towarów. W ofercie sklepu można znaleźć takie wyposażenie kurnika m. in.
Wyposażenie fermy drobiu
Nie było by tak spektakularnego rozwoju polskiego drobiarstwa bez innowacji w zakresie wyposażenia ferm
drobiu. Firma Fermo opracowała całą gamę nowoczesnych rozwiązań, które poprawiły ergonomie pracy i
znacząco podniosły dobrostan zwierząt. Setki zrealizowanych inwestycji dla naszych hodowców to wielki wkład we
wzrost całe gałęzi przemysłu. Optymalizacja objęła wszystkie aspekty począwszy od budowy kurnika, jego konstrukcję
skończywszy obudowie komina wentylacyjnego na dachu. Każda ferma drobiu rządzi się swoimi prawami i
każde rozwiązanie szyte jest na miarę potrzeb hodowcy, dlatego poniżej przestawimy ogóle i bardzo standardowe
rozwiązania jakie zastosowaliśmy.
Wyposażenie kurnika dla brojlera
Tucz brojlerów - to podstawa polskiej produkcji drobiarskiej i istotny element naszego eksportu. Kurniki do
tuczu brojlera to najczęstszy model produkcji i jednocześnie schemat wyposażenia. Doskonale wyposażony
kurnik dla brojlera pozwala na optymalizację hodowli i lepsze wyniki finansowe całej fermy. Każdy hodowca
agro dba o hodowane zwierzęta i ciągle dąży do podnoszenia ogólnie pojętego dobrostanu kur.
Wyposażenie kurnika pod brojlera musi odpowiadać tym trendom. Firma Fermo daje hodowcom brojlerów to co potrzebują,
a nawet więcej.
Nowoczesne i ergonomiczne wyposażenie fermy drobiu
Każdy projekt kurnika i każdego innego budynku inwentarskiego jest indywidualny. Każde wyposażenie fermy
drobiu da się zunifikować i wyodrębnić działające w nim systemy. Systemy te wzajemnie się przenikają i
współdziałają. Całość sterowana jest przez jeden mózg czyli centralny komputer produkcyjny. Nie da się wyodrębnić
rzeczy najważniejszych i mniej istotnych. Jeżeli chcemy hodować zdrowe kury wszystko musi „chodzić jak w zegarku.” W
tym dziale opisujemy po krótce każdy system i przedstawimy zdjęcia z różnych realizacji.
Poidła dla drobiu - system pojenia w kurniku
Pojenie jest bardzo ważne, bez pojenia nie ma żywienia. Pojenie dla drobiu poza zapewnieniem
hodowanym kuro dostępu do wody służy także do podawania, witamin i szczepionek. Bardzo ważna jest higiena,
zapewnienie odpowiedniego dostępu dla każdej kury w kurniku do odpowiedniej liczby poideł. Rozkłada na całym
obiekcie musi być zoptymalizowany i współgrać założeniami produkcyjnymi. Ergonomia pracy jest bardzo ważny przy
codziennych inspekcjach jak i generalnym myciu po wywozie ptaków do ubojni.
Na system pojenia w kurniku składają się:
- Poidełka kropelkowe: zwane również poidłami niplowymi, rozłożone równomiernie na liniach
pojenia, opatrzone dodatkowo w miseczki okapowe.
- Doprowadzenie wody: Do niezależnych linii pojenia w kurniku, do których kury mają bezpośredni
dostęp - woda doprowadzana jest specjalnymi rurami z pomieszczenia inspekcyjnego
- Wiązka wodna: Znajduje się w pomieszczeniu inspekcyjnym. Tutaj woda pobrana z wodociągu zostaje
przygotowana do podania na linie pojenia. Począwszy od wstępnej sanityzacji po dodanie odpowiedniej porcji np.
witamin.
Karmidła dla kur - system karmienia w kurniku
Pobieranie pokarmu to podstawowa czynność życiowa. System karmienia drobiu musi zapewniać łatwy dostęp do paszy.
Karmienie do woli niesie za sobą konieczność odpowiedniego zaplanowania ilości i rozkładu karmideł w obiekcie
inwentarskim. Z pobieraniem paszy musi współgrać pojenie co sprawia, że oba te elementy muszą harmonijnie współgrać.
Co ważniejsze błąd popełniony przy projektowaniu pojenia może objawić się przy karmidłach. Jeżeli kura się nie
napije to nie podejdzie do karmidła i nie będzie jadała. Czy li brojler nie będzie przyrastał w zakładanym tempie, a
kura nioska nie będzie znosiła jaj tyle ile oczekujemy.
System karmienia w kurniku składają się z:
- Karmideł: Ich ilość jest precyzyjnie oznaczona i wyliczona. Karmidła rozłożone są na liniach
wzdłużnych, które stanowią jednocześnie element nośny oraz transportują do nich paszę. Karmniki, jak każdy
element w kurniku także mają odpowiedni kształt i format.
- Paszociąg poprzeczny: popularnie nazywany poprzeczką. Transportuje paszę z zewnętrznych silosów
do wnętrza budynku inwentarskiego i rozdziela ją na linie wzdłużne na których to wiszą karmniki.
- Silosy paszowe: Pasza dostarczana jest z mieszalni pasz cysternami i załadowywana do silosów.
Liczba silosów paszowych i ich wielkość odpowiad profilowi produkcji drobiarskiej i przyjętym
założeniom żywieniowym.
System podwieszenia - w kurniku wszystko wisi na suficie
Aby zapewnić żądaną ergonomię pracy na fermie drobiu wszystko jest ułożone zgodnie ze schematem. Wraz ze wzrostem
ptaków należy zapewnić im ilość wody i paszy zgodą z wytycznymi. Aby kury mogły komfortowo jeść i pić karmidła i
poidła powinny odpowiadać fizjonomii ptaków, która różni się i zmienia wraz z wiekiem. Szczepienia, serwis,
płukanie te czynności są codziennością przy hodowli drobiu - system podwieszenia musi dawać możliwość łatwego
podniesienia każdej części składowej wyposażenia.
Zakończenie produkcji - koniec tuczu brojlera to wazy etap pracy całej fermy. Ptaki muszą być bezpiecznie,
szybko i bezstresowo złapane i załadowane na ciężarówki, które zawożą je do ubojni. Całość przedsięwzięcia to
ciągłe dążenie do minimalizacji stresu dla kur, które w jednym momencie są zabierane z cichego i spokojnego
kurnika, w którym nic im nie brakowało. Po wywiezieniu jest mało czasu na wielkie sprzątanie. Wszystkie
systemy „jadą” pod sufit, obornik jest wywożony, a cały obiekt dokładnie myty i dezynfekowany. Bez
sprawnego systemu podwieszenia nie byłoby to możliwe
Oświetlenie kurnika - system świetlny
Światło dla wszystkich ptaków jest bardzo ważne. W środowisku naturalnym każde zwierzę żyje zgodnie z cyklem
dziennym. To słońce wyznacza pory aktywności, żeru i układ dnia. W nowoczesnym kurniku za tą ważną funkcję
odpowiada oświetlenie. Energonomiczne lampy dla kur symulują światło dzienne, dają się
ściemniać i rozjaśniać. Odpowiednie rozłożenie lamp inwentarskich musi zapewniać idealne pokrycie światłem
każdego zakamarka kurnika. Błędy popełnione przy projektowaniu oświetlenia szybko przełożą się na problemy w
hodowli. Wzrost agresji, kanibalizm, inne stresowe patologie częstą są spowodowane złym oświetleniem. Układem
lamp steruje i reguluje sterownik oświetlenia - będący aplikacją składową centralnego komputera produkcyjnego.
To on czuwa nad prawidłowym odzwierciedleniem założeń hodowlanych przyjętych przez głównego zootechnika na
fermie, który układa program świetlny dla kur i brojlerów. Oświetlenie może różnić się znacznie
dla indyków, brojlerów i kur niosek, inne lampy zastosujemy dla kaczek i gęsi.
Wentylacja - najważniejsza w hodowli drobiu
System wentylacji jest kluczowy, a jego sprawne działanie jest najważniejsze. Może zabraknąć paszy, wody, światło
może zgasnąć ale wentylacja musi działać. Spójrzmy na siebie, ile możemy wytrzymać bez
jedzenia, picia, bez światła, a spróbujmy nie oddychać. Zgodnie z tym nikogo nie trzeba przekonywać do
przyłożenia szczególnej uwagi do wentylacji. Zapewnienie odpowiedniej i niezawodnej wymiany powietrza jest
najistotniejsze i najwięcej kosztuje. W sytuacjach stresowych, w czasie upałów zapotrzebowanie na świeże
powietrze wzrasta wiąże się to z fizjologią ptaków. System wentylacyjny musi zostać zaprojektowany tak by mógł
sprostać nawet lawinowo rosnącemu zapotrzebowaniu. System wentylacji można podzielić na elementy nawiewne czyli
wprowadzające świeże powietrze do kurnika i wywiewne - wyrzucające zużyte powietrze na zewnątrz budynku
inwentarskiego.
Wloty powietrza do kurnika
Funkcję nawiewów pełnią klapowe wloty
powietrza do kurnika oraz żaluzje. Firma Fermo
opracował wolty powietrza zdobywając uznanie hodowców i ferm drobiu na całym świecie. Niezawodność i układ
konstrukcyjny to cechy, które docenione zostały przez zootechników najpierw w Europie a potem na innych
kontynentach. Wloty umiejscowione są na ścianach bocznych kurnika, zamykanie i otwieranie specjalnie
wyprofilowanych klap wlotu reguluje strumieniem wpadającego do obiektu powietrza. Regulacja w zadanym rygorze
podciśnienia wykonywana jest przez specjalnie zaprojektowany serwomotor wlotów.
Wyposażenie Kurnika w Kominy i wentylatory szczytowe
To one odpowiadają za wyciąganie i pozbywanie się zużytego powietrza. Kominy wentylacyjne w
kurniku są podstawą to one pozwalają najprecyzyjniej sterować klimatem i zapewnić
odpowiednią ilość tlenu kurom. Muszą być trwała i co istotne łatwe do mycia i dezynfekcji. Dodatkową
funkcję wspomagającą pełnia wentylatory szczytowe zwane też interwencyjnymi. To one
pomogą zapewnić nadmiarowe potrzeby wentylacji w sytuacjach krytycznych - np. w upale dni lub gdy ptaki
są już duże, a wentylacja kominowa nie spełniła założonych oczekiwań.
Sterowanie wentylacją - kontrola klimatu w kurniku
Z racji tego, iż wentylacja w budynku inwentarskim pełni najistotniejszą funkcję -
wymaga dużej uwagi i niezwykle precyzyjnego sterowania. Kontrola klimatu to jeden z głównych programów
zawartych centralnym komputerze produkcyjnym. Powietrze do kurnika musi być wprowadzone w odpowiedniej
ilości i odpowiednim rozkładzie. Każdy centymetr kurnika musi być dobrze wentylowany. Nic więc dziwnego
że wyposażenie kurnika to w 50% układy związane z wentylacją.
Ogrzewanie kurnika
Pisklęta wstawione do kurnika potrzebują ciepła. Ogrzewanie w budynkach inwentarskich
musi zapewniać odpowiednią wydajność cieplną przy optymalnym zużyciu energii. Koszty ponoszone na
ogrzewanie stanowią duży składnik ogólnych kosztów produkcji drobiarskiej i cały czas rosną. Pracując
nad ergonomią całego wyposażenia fermy drobiu nie sposób pominą tego elementu. Różne
rejony Polski mają różne upodobania co do paliwa ale generalnie ogrzewanie na paliwo stałe ustępuje
nagrzewnicom gazowym. Nagrzewnice w kurniku także realizują założenia klimatyczne i sterowane są z
centralnego komputera.
Chłodzenie w kurniku - zamgławianie
W upalne dni nawet najlepiej zaprojektowany, nawet przewymiarowany układ wentylacji nie jest w stanie
zapewnić ptakom odpowiedniego klimatu. Co gorsze w sytuacjach stresowych wysokiej temperatury i zaduchu
brojlery reagują jeszcze większą produkcją ciepła. System chłodzenia jest więc konieczny, przez
większość roku może być w ogóle nieużywany ale musi być gotowy do użycia w nagłych przypadkach.
Chłodzenie wysokociśnieniowe realizowane jest poprzez zamgławianie. Pompa tłoczy pod
wysokim ciśnieniem wodę na dysze umieszczone na ścianach kurnika ponda wlotami powietrza. Drobinki wody
rozpylone przez dysze zamieniają się w parę wodną skutecznie chłodząc kurnik. Ten typ chłodzenia musi
być realizowany z umiarem i adekwatnie do potrzeb, dlatego także jest sterowany przez centralny
komputer.
Pad cooling
Ten rodzaj chłodzenia kurników zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Daje większe możliwości
i jest wydajniejszy od chłodzenia realizowanego ciśnieniowo. Generalnie zawsze stosowany był w krajach
południowej Europy gdzie jest więcej upalnych dni i klimat jest cieplejszy. Jednak z racji faktu, że
Pad cooling zapewnia lepszy mikroklimat hodowanym brojlerom, został zauważony i
doceniony przez naszych hodowców. Dobrostan kur jest dla hodowców najważniejszy stąd chęć inwestycji w
droższe systemy inwentarskie.
Chłodzenie kurnika Pad Cooling - budowa i zalety:
- Panele ewapuracyjne: Zasada działania systemu jest bardzo prosta i znana od lat.
Woda spływająca po specjalnych panelach z tłoczonej tektury zostaje odparowana przez powietrze
przelatujące przez szczeliny w panelu. Odparowanie to konsumpcja energii - czyli ochłodzenie
przelatującego powietrza.
- Wydajność: Pad cooling jest bardziej wydajny od konwencjonalnego szystmu
chłodzenia.
- Wilgotność powietrza: Chłodzenie realizowane tą metodą nie powoduje tak dużego
wzrostu wilgotności powietrza.
- Starowanie: W zależności od przyjętego systemu wentylacji mechanicznej załączenie
systemu padcooling wymaga systemowego przeorganizowania zarządzania przepływem powietrza w kurniku.
Realizowane to jest przez centralny komputer produkcyjny.
System ważenia drobiu
Tucz brojlera kurzego, indyków czy odchów kury towarowej wymaga drobiazgowej kontroli stanu stada. Waga
ptaków jest kluczowym parametry służącym do oceny postępów produkcji jak i zdrowotności zwierząt.
Ważenie wyrywkowe jest czasochłonne i stresujące dla drobiu. System ważenia to nic innego jak
automatyczna szalka, na którą kury chętnie wskakują. Dzięki czemu system wykonuje tysiące ważeń dziennie
bezobsługowo. Co ważniejsze wszystkie dane trafiają do centralnego komputera produkcyjnego gdzie są
szczegółowo analizowane. Wyniki analizy to nieskończona studnia wiedzy dla zootechnika.
Sterownik mikroklimatu - komputer produkcyjny
Nowoczesna ferma drobiu to ergonomiczne i zoptymalizowane systemy zarządzania produkcją. Kiedyś można
było łatwo wyodrębnić regulatory temperatury, sterowniki wentylacji, sterowniki oświetlenia potem
zintegrowane sterowniki mikroklimatu. Aktualnie wszystkie te funkcje realizowane są przez centralne
komputery produkcyjne. Poza podstawowymi funkcjami jak kontrola klimatu sterują wszystkimi innymi
procesami produkcji drobiarskiej. Zbierają i analizują dane. Pomagają w efektywnym zarządzaniu
produkcją. Cykl tuczu brojlera został już na tyle zunifikowany że dopracowując wszystkie parametry w
pierwszych rzutach możemy je łatwo powtarzać przy kolejnych wstawieniach. Na zasadzie start produkcji -
Enter.
Wyposażenie kurnika to kompletny system
Innowacyjne i całkowicie zoptymalizowane procesy produkcji drobiarskiej, wymagają kompletnego podejścia
do wszystkich części składowych budynku inwentarskiego i elementów wyposażenia. Powyższy podział i
poszeregowanie systemów wchodzących w skład wyposażania kurnika jest tak naprawdę sztuczny. Gdyż każdy
najmniejszy nawet element musi współgrać z resztą. Małe poidełko przez łańcuch powiązań łączy się
komputerem centralnym gdzie jego istnienie zostało odnotowane.
Zapraszamy do osobistego kontaktu, chętnie porozmawiamy i przedstawimy
propozycję wyposażenia kurnika na miarę Twoich potrzeb.
|