Produkt dodany do koszyka
Spis treści [ukryj]
Bezpieczne składowanie i magazynowanie zbóż to bardzo kluczowa kwestia dla każdego rolnika oraz przedsiębiorców i producentów z branży rolnej. Niezależnie od gatunku zbóż, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto, pszenica, kukurydza, są one narażone na niekorzystne działanie bakterii, grzybów oraz szkodników podczas magazynowania. Zaniedbania związane z niewłaściwym przechowywaniem zbóż niosą za sobą straty finansowe związane z niską jakością oraz spadkiem masy składowanego zboża i stanowi zagrożenie dla życia zwierząt i ludzi. Jak dbać o silosy zbożowe, aby zachować dobrą jakość zbóż przez cały okres magazynowania? Jaką stosować profilaktykę? O tym w naszym artykule.
Spis treści [ukryj]
Okres oczekiwania na żniwa, kiedy dość często silosy na zboże czy elewatory zbożowe są opróżniane to najlepszy czas na przygotowanie magazynów zbożowych na kolejny okres składowania i przechowywania zbóż. Część gospodarzy i producentów rolnych sprzedaje zboża zaraz po żniwach, jednak duże grono decyduje się na ich magazynowanie. Jest to spowodowane tym, że z reguły obserwuje się wyższe ceny zbóż w późniejszych terminach, niż zaraz po żniwach. Nie zawsze można mieć jednak pewność, że ceny zbóż utrzymają się na wyższych poziomach i późniejsza sprzedaż przyniesie ze sobą większe korzyści ekonomiczne. Rynek nie jest stabilny, pełne elewatory zbóż importowanych i brak możliwości sprzedaży rodzimych produktów sprawiły, że wielu rolników musiało skorzystać z rządowych dopłat do zbóż. Magazynowanie zbóż jest również ważnym aspektem wśród gospodarzy i producentów zajmującym się chowem zwierząt gospodarskich. Składowanie zboża na potrzeby zapewnienia paszy dla zwierząt jest wówczas ważnym elementem produkcji zwierzęcej.
Aby osiągnąć wysoką jakość oraz przydatność konsumpcyjną magazynowanego ziarna, należy stworzyć warunki, które pozwolą na jego właściwe i bezpieczne przechowywanie. Dopływ powietrza, wilgotność i temperatura to kluczowe czynniki które wpływają na procesy przechowywania ziarna. Wysoka temperatura oraz wilgotność sprzyjają rozwojowi bakterii i pleśni w składowanym zbożu, co wpływa na pogorszenie jego zapachu, ograniczenie siły kiełkowania oraz przydatności konsumpcyjnej. Patogeny pleśni i grzybów prowadzą do rozwoju szkodliwych dla zdrowia mytoksyn. Przechowywane w silosach ziarno zbóż ze względu na dużą masę magazynową oraz szczelność silosów jest odcięte od powietrza. Dlatego bardzo ważnym aspektem jest kontrola wilgotności oraz temperatury składowanego ziarna kukurydzy oraz zbóż. Zawartość wody w ziarnie należy doprowadzić do bezpiecznej wilgotności i temperatury. Zgodnie z unormowaniami wilgotność ziarna nie powinna przekraczać 14,5%a temperatura po schłodzeniu 20°C. Jeśli wilgotność przekroczy bezpieczny poziom materiał magazynowy należy dosuszyć. Przy długotrwałym magazynowaniu masy zbożowej, należy obniżyć jej wilgotność poniżej 14%. Dosuszone ziarno jest mniej narażone na rozwój drobnoustrojów, dzięki czemu będzie długo i bezpiecznie przechowywane. Straty wynikające ze złego przechowywania ziarna mogą być ogromne i mogą generować poważne straty ekonomiczne.
Oczywiście należy zadbać o właściwe przygotowanie spichlerzy oraz silosów, oczyszczenie ich z zalegających resztek ziarna, dezynfekcję oraz eliminację szkodników magazynowych. Dzięki tym zabiegom magazynowane zboże osiągnie wyższe parametry, zostanie zabezpieczone przed insektami, gryzoniami oraz będzie mogło być przechowywane na potrzeby jego późniejszego spożytkowania bądź sprzedaży.
Niewłaściwe przechowywanie ziarna zbóż stwarza warunki sprzyjające namnażaniu się szkodników magazynowych, bakterii oraz grzybów i pleśni, które przyczyniają się do strat ekonomicznych, obniżając jakość oraz masę magazynowanego zboża. Niezależnie czy jest to spichlerz czy silos przed rozpoczęciem okresu żniw oraz załadunkiem nowego zboża przeznaczonego do magazynowania, bezwarunkowo należy usunąć pozostałości starych zbóż, które mogłyby stanowić pożywkę dla patogenów. Największe zagrożenie podczas składowania zbóż stanowią insekty, takie jak: wołek zbożowy (Sitophilus granarius), wołek ryżowy (Sitophilus oryzae L.), trojszyk ulec (Tribolium confusum), chrząszcz mączny, mkliki mączne, czy roztocza zbożowe (rozkruszek mączny), które mogą żerować na ziarnach zbóż. Ponadto w miejscach składowania ziarna pojawiają się gryzonie, głównie myszy i szczury. Silosy na zboże, spichlerze i magazyny płodów rolnych stanowią dla nich doskonałe miejsce do bytowania, rozmnażania oraz miejsce łatwego dostępu do pożywienia. Szkodniki magazynowe pozostawiają za sobą odchody, larwy owadów, martwe osobniki, niosąc poważne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Ponadto wilgoć, niewłaściwa dezynfekcja silosów lub jej brak prowadzi do rozwoju grzybów, pleśni i mytoksyn w składowanych ziarnach zbóż, które przyczynia się do strat ekonomicznych gospodarzy i przetwórców, zagrażając jednocześnie zdrowi zwierząt i ludzi. Ponadto pleśń powoduje gnicie zboża, które traci wartość handlową i nie będzie nadawało się do spożycia.
Najważniejszym celem dla każdego rolnika oraz producenta płodów rolnych powinno być przechowywanie czystego, zdrowego i wysuszonego ziarna, które pozwoli mu osiągnąć wysoką jakość produktu i przyczyni się do osiągnięcia lepszej ceny, a tym samym korzyści ekonomicznych. Przystępując do dezynsekcji pustych spichlerzy zbożowych oraz silosów, w pierwszej kolejności , należy usunąć stare zalegające ziarno, w miarę możliwości oczyścić ściany i podłogi z zalegających osadów i nalotów. Dezynsekcja mająca na celu usunięcie szkodników magazynowych powinno się przeprowadzać poprzez opryskiwanie ścian, posadzek i wszelkich zakamarków spichlerza, gdzie mogą bytować insekty, stosując opryskiwacze mechaniczne, plecakowe bądź akumulatorowe. Do dezynsekcji najlepiej zastosować preparaty na owady, które zwalczą takie szkodniki jak wołek zbożowy, czy trojszyk ulec żerujące w ziarnach zbóż. Bardzo dobrym środkiem będzie K-Obiol, stosowany do dezynsekcji pustych magazynów zbożowych. Oprysk zapewnia ochronę składowanego ziarna, zabezpieczając je przed szkodliwym działaniem owadów. Przydatne mogą być również pułapki feromonowe oraz świece dymne (Dobol), które docierają do najgłębszych szczelin spichlerzy, a drażniący dym eliminuje wszystkie insekty, które mogą zagrażać składowanemu zbożu. Oczywiście należy zadbać o zabezpieczenie spichlerzy pod kątem zwalczania gryzoni. W tym celu najlepiej wyposażyć gospodarstwo w stosowane preparaty do deratyzacji. Jak wiadomo myszy i szczury uwielbiają bytować w spichlerzach, gdzie mają stały dostęp do łatwo dostępnego pożywienia. Trutki na myszy i szczury oraz wszelkiego rodzaju pułapki i karmniki deratyzacyjne pozwolą ograniczyć populację gryzoni.
Zboże zanieczyszczone patogenami pleśni i grzybów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego nie powinno trafić do przetwórstwa ani do skarmiania zwierząt. Gazowanie silosów zbożowych to jedna z najskuteczniejszych metod zwalczania grzybów i pleśni w składowanym zbożu. Po wstępnym oczyszczeniu magazynów zbożowych oraz przeprowadzeniu dezynsekcji i deratyzacji można przystąpić do zabiegu fumigacji, czyli dezynfekcji przez zadymianie. Dezynfekcja magazynu zbóż poprzez dym odkażający dociera do najgłębszych zakamarków i najwyżej położonych punktur silosów zbożowych, do których ciężko byłoby dotrzeć dokonując dezynfekcji przez opryskiwanie lub przemywanie. Jak wiadomo silosy zbożowe zazwyczaj mają duże rozmiary i pojemności, a ich czyszczenie i dezynfekcja bywają czasochłonne. Świeca dymna do dezynfekcji silosów i spichlerzy Fumagrii OPP w wygodny sposób umożliwi profesjonalną dezynfekcję elewatorów, spichlerzy, powierzchni produkcyjnych i magazynowych, budynków inwentarskich a nawet środków transportu do przewozu zwierząt oraz środków spożywczych narażonych na szkodliwe działanie bakterii wirusów i grzybów. Fumigatory dostępne są w różnych wielkościach, dlatego łatwo dostosować je do kubatury spichlerzy czy silosów.
Reasumując, chcąc uzyskać wysoką jakość oraz bezpieczeństwo składowanego ziarna zbóż i kukurydzy należy zadbać o właściwe warunki przechowywania masy magazynowej. Właściwie prowadzona dezynsekcja oraz deratyzacja spichlerzy stanowi obowiązkowy element bezpiecznego przechowywania ziarna, minimalizując ryzyko uszkodzenia i ubytku płodów rolnych. Ponadto gazowanie silosów zbożowych oraz spichlerzy, pozwala na długoterminowe przechowywanie ziarna eliminując pleśń, grzyby oraz ryzyko utraty wartości spożywczej składowanego ziarna. Warto więc odpowiednio przygotować silosy, nim rozpoczniemy nowy sezon żniw.