Każdy hodowca kur pragnie wszystkiego, co najlepsze dla swoich ptaków. Tylko zdrowe kury są w stanie regularnie znosić jajka dobrej jakości, z twardą skorupką i intensywnie wybarwionym żółtkiem. Odpowiednie żywienie, naturalne dodatki paszowe oraz dbałość o dobrostan zwierząt to najważniejszej czynniki od których zależy sukces i opłacalność hodowli kur niosek. W tym artykule przedstawiamy sprawdzone, naturalne dodatki do diety kur, które można stosować w swojej hodowli przez cały rok, szczególnie wtedy gdy dostęp do świeżych ziół jest ograniczony. Wszystkie propozycje są bezpieczne, łatwe w dozowaniu, a przede wszystkim poparte doświadczeniem hodowców.
Czosnek dla kur - naturalny antybiotyk i wzmacniacz odporności
Czosnek jest znany od lat jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych dodatków, który działa jak antybiotyk, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo. Jego atrakcyjny zapach dodatkowo zachęca ptaki do pobierania paszy. Czosnek wzmacnia układ odpornościowy kur, wspomaga trawienie, a także pomaga ograniczyć rozwój chorób bakteryjnych w hodowli. Co ważnie spożywanie czosnku przez kury zmienia smak krwi, który nie jest atrakcyjny dla pasożytów, dzięki czemu nie gryzą one ptaków. To również naturalny sposób na szybkie zwalczenie infekcji, szczególnie kaszlu i kataru. Czosnek dla kur to tani i bardzo wydajny dodatek do paszy. 1 kg czosnku dla kur to koszt ok. 30 zł.
Jak podawać czosnek kurom?
Czosnek podaje się kurom jako dodatek do paszy. Wystarczy około 1 gram suszonego czosnku na 1 kilogram paszy. Zaleca się stosować go szczególnie w okresach obniżonej odporności, np. jesienią i zimą, w czasie pierzenia lub przy podejrzeniu obecności pasożytów. Czosnek stymuluje układ immunologiczny, dlatego poleca się go również podawać pisklętom.
Suszona marchewka dla kur –na ładne wybarwienie żółtek
Marchew jest bogata w beta-karoten (prowitaminę A), co korzystnie wpływa na kondycję ogólną kur i jakość znoszonych jaj. Jej regularne podawanie poprawia kolor żółtek, wzmacnia wzrok ptaków, a także działa korzystnie na skórę i upierzenie. Marchewka jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych zielonek jest ograniczony. Warto wybrać suszoną marchew marki Paszarnia Tradycyjna , ponieważ do produkcji 1 kg zużyto aż 15 kg świeżej marchewki. Koszt 1 kg suszonej marchwi to ok. 30 zł.
Jak podawać marchewkę kurom?
Wystarczy garść suszonej marchewki dodać kurom do paszy. Obecność marchwi w diecie zapewni ładny kolor żółtek.
Drożdże piwne dla kur – wsparcie dla układu trawiennego i pierzenia
Drożdże piwne są źródłem witamin z grupy B, aminokwasów i enzymów, które wspierają układ pokarmowy i odpornościowy kur. Korzystnie wpływają na nieśność, przyczyniając się do większej liczby znoszonych jaj. Pomagają również w czasie pierzenia, poprawiają wygląd piór, a także smakowitość paszy, dzięki czemu kury chętniej ją spożywają. Co ważne drożdże zaleca się podawać przy biegunkach u kur, gdyż hamują ich przebieg. Jest to wydajny i niedrogi dodatek do paszy dla kur, którego koszt to ok. 21 zł za 1 kg.
Jak podawać drożdże paszowe kurom?
Drożdże piwne podaje się kurom przede wszystkim przy problemach z trawieniem. Dodaje się je także do paszy, gdy kury nie niosą jajek, nie mają apetytu oraz energii. Wystarczy dodać 10 g drożdży na 1 kg paszy.
Muszle dla kur - naturalne źródło wapnia dla mocnych skorupek
Kruszone muszle dla kur to doskonałe, naturalne źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Ich podawanie jest szczególnie ważne u niosek – niedobór wapnia prowadzi do słabych, kruchych skorupek jaj, które prowadzą do stłuczek. Dodatkowo muszle wspierają pracę układu trawiennego, dzięki czemu przyswajalność składników odżywczych jest znacznie wyższa. Są one dla kur bardzo atrakcyjne i chętnie spożywane. Ich koszt nie jest duży, a zyski z dozowania ich wraz z paszą bardzo duże. Koszt paczki muszli 2,5 kg wynosi ok. 25 zł.
Jak podawać muszle kurom?
Grit z muszli podaje się kurom wraz z paszą. Można je również dozować oddzielnie. Nie ma określonego dawkowania, gdyż kury pobierają ten dodatek instynktownie. Hodowca powinien zadbać o zapewnienie swobodnego dostępu do muszli. Można je podawać ptakom codziennie. Dla młodych ptaków zalecane jest stosowanie mniejszej frakcji muszli 1-2 m.
Kreda pastewna – tani i skuteczny sposób na kruche skorupki
Podobnie jak muszle, kreda pastewna dostarcza kurczakom i nioskom wapnia. Kreda pastewna działa korzystnie na twardość skorupek, układ kostny oraz ogólną kondycję. Należy jednak uważać, by nie przedawkować , gdyż zbyt duża ilość wapnia może wpłynąć negatywnie na przyswajanie innych minerałów. Dla kur dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi ok. 4%. Koszt worka 25 kg wynosi ok. 18 zł.
Jak podawać kredę pastewną kurom?
Kredę pastewną dla kur należy podawać wymieszaną z paszą lub w oddzielnym pojemniku. Mieszając ją z paszą należy zachować proporcję ok. 10 g kredy na 120 g paszy. Zbyt duże dawkowanie kredy może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie kur.
Pokrzywa da kur – bomba witaminowa dla kur na jajka i zdrowie
Pokrzywa jest jednym z najbardziej wartościowych ziół w przydomowej hodowli kur. Zawiera bogactwo witamin, w tym A, C, K oraz witaminy z grupy B, które wspierają odporność, metabolizm i ogólną kondycję kur. Jest również źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, potas i mangan, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz formowania mocnych skorupek jaj. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry i układu pokarmowego. Regularne podawanie pokrzywy kurom poprawia wygląd piór oraz kondycję skóry. Jest ona również aromatyczna, co zachęca kury do pobierania pokarmu. Można ją podawać ją w postaci świeżych, drobno posiekanych liści lub jako susz dodawany do paszy, który jest dostępny niezależnie od pogody. Pokrzywa szczególnie dobrze sprawdza się w okresach spadku odporności i przy problemach z nieśnością. Koszt 1 kg pokrzywy suszonej dla kur wynosi ok. 38 zł.
Jak podawać pokrzywę kurom?
Suszoną pokrzywę można podawać bezpośrednio bo zmieszaniu z paszą w ilości 10 g na 1 kg pokarmu. Można podawać ją na mokro np. z warzywami lub jako napar do picia.
Susz ziołowy dla kur – na nieśność i skorupkę
Mieszanka ziołowa z lucerną i kredą pastewną to naturalny dodatek paszowy dla kur. Zawiera starannie dobrane zioła, wśród których znajdziemy pokrzywę, oregano, miętę, szałwię, czosnek, imbir, babkę lancetowatą i pietruszkę. Składniki te wspierają zdrowie, odporność i poprawiają nieśność. Działają również korzystnie na trawienie, układ oddechowy, układ immunologiczny, a także redukcję stanów zapalnych i stresu. Lucerna w mieszance ziołowej Paszarnia Tradycyjna poprawia smak paszy, działa korzystnie na florę jelitową i ładnie wybarwia żółtka. Z kolei kreda pastewna wzmacnia skorupki jaj i kości. Koszt 1 kg suszonych ziół dla kur to ok. 29 zł.
Jak podawać zioła kurom?
Susz ziołowy wystarczy zmieszać z paszą w ilości 2 łyżki stołowe na 0,5 kg paszy. Można go również zaparzyć i podawać w formie naparu.
Podsumowanie
Aby kury dobrze się niosły, były zdrowe i odporne na choroby, a skorupka jaj była twarda, niezbędna jest odpowiednio zbilansowana dieta, wzbogacona o naturalne dodatki paszowe, takie jak czosnek, suszona marchew, drożdże piwne, pokrzywa, muszle czy susz ziołowy. To składniki, które można bezpiecznie stosować przez cały rok, wspierając kondycję i nieśność stad. Produkty marki Paszarnia Tradycyjna stworzono z myślą o hodowcach przez hodowców i pasjonatów drobiu. Dzięki ich doświadczeniu, każdy może zapewnić swoim kurom dostęp do naturalnych dodatków, niezależnie od pory roku.