Porady dla hodowców

Pryszczyca – niepozorna ale śmiertelnie niebezpieczna choroba. Co powinieneś wiedzieć i jak się przygotować?

W związku z doniesieniami o potwierdzonym przypadku pryszczycy u wołów domowych w Niemczech i to zaledwie 70 km od granicy z Polską, Główny Inspektorat Weterynarii oraz Główny Inspektorat Sanitarny wydają ostrzeżenia dla naszego kraju. Ta niepozorna, a zarazem śmiertelnie niebezpieczna i zaraźliwa choroba bydła i innych gatunków zwierząt z pewnością niepokoi wielu hodowców z Niemiec i Polski. W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć informacje dotyczące objawów, rozprzestrzeniania i zagrożeń jakie ze sobą niesie pryszczyca.

Pryszczyca pod lupą – najważniejsze informacje

Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) to wysoce zakaźna choroba wirusowa dotykająca zwierzęta parzystokopytne utrzymywane w hodowlach domowych oraz dzikie zwierzęta. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae. W ostatnim czasie choroba raczej była kojarzona z krajami Bliskiego Wschodu, Azji, Ameryki Południowej, czy Afryki. W Polsce ostatni przypadek Pryszczycy u zwierząt odnotowana 54 lata temu, dlatego wszyscy patrzą z niepokojem w kierunku Niemiec, gdzie 10 stycznia potwierdzono pierwszy od 37 lat przypadek tej choroby u wołów domowych. Jest się czym denerwować ponieważ, choroba rozprzestrzenia się błyskawicznie wraz z wiatrem, na odległość kilku kilometrów, przedostaje się wraz z zainfekowaną paszą, ściółką, sprzętem. Oczywiście może być przenoszona przez ludzi i środki transportu zwierząt, dlatego wymaga restrykcyjnej bioasekuracji. Wykrycie pryszczycy w Niemczech zaledwie 70 km od granicy z Polską podniosło alert na arenie międzynarodowej, gdyż podobnie jak przy ptasiej grypie zainfekowane stado należy poddać obowiązkowej likwidacji oraz utylizacji, co wiąże się z bardzo dużymi stratami zarówno dla samych hodowców, jak i dla przemysłu mięsnego i mleczarskiego.

Krowy na pastwisku

Jakie gatunki zwierząt są zagrożone pryszczycą?

Pryszczyca dotyka wiele gatunków zwierząt zarówno tych dziko żyjących jak i tych udomowionych. Spośród zwierząt domowych zagrożone jest bydło (krowy i woły domowe), świnie, kozy i owce, bawoły. W naszym klimacie zachorować na pryszczycą mogą również sarny, jelenie i dziki. W krajach Afryki i Azji podatne na zachorowania mogą być antylopy, zebry, żyrafy, a nawet słonie i niedźwiedzie.

Jakie są źródła zakażenia pryszczycą?

  • zwierzęta chore lub po przechorowaniu,
  • ślina, mleko i jego przetwory, kał, pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi,
  • mięso i jego przetwory,
  • nasienie i zarodki,
  • środki transportu, gryzonie, ptaki, owady,
  • odpadki kuchenne.

Pryszczyca jest tak wysoce zaraźliwą i niebezpieczną chorobą zakaźną, ponieważ do transmisji dochodzi głównie drogą powietrzną. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirusa wszelkimi sposobami: wraz z wydalanym powietrzem, odchodami, wydalinami i wydzielinami, których największe skoncentrowanie występuje w płynie surowiczym oraz nabłonku powstających na skórze pęcherzy. Zwierzęta mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat. Do zakażenia dochodzi poprzez bezpośredni kontakt z zarażonym zwierzęciem lub może być przenoszony przez ludzi zajmujących się obrządkiem zwierząt, osoby przebywające na terenie chlewni i obór. W tej sytuacji wirus pryszczycy przenoszony jest na obuwiu, odzieży, sprzęcie oraz na kołach środkach transportu przyjeżdżających na teren gospodarstwa hodowlanego. Skarmianie resztek u trzody chlewnej, zawierających skażone mięso może stanowić źródło zainfekowania. Wirus pryszczycy ginie w temperaturze 70oC, a więc mięso powinno być poddane obróbce termicznej minimum 30 minutowej. Niewystarczający czas obróbki oraz zbyt niska temperatura pasteryzacji mleka również nie gwarantują dezaktywacji wirusa pryszczycy.

Jakie są objawy pryszczycy?

Pryszczyca może mieć zróżnicowany przebieg w zależności od gatunku zwierząt, ich wieku, ekspozycji na kontakt z wirusem, a także może zależeć od indywidualnej odporności poszczególnych osobników. Może również przebiegać bezobjawowo. O ile stopień zaraźliwości wynosi 100%, o tyle śmiertelność w przypadku dorosłych osobników sięga 1-5%, a w przypadku młodych zwierząt do 20%.

  • Pryszczyca u bydła - w przypadku bydła pryszczyca objawia się gorączką, wychłodzeniem, ograniczeniem laktacji, ślinotokiem, zgrzytaniem zębami, czy kulawiznami. Towarzysza temu pęcherze z płynem surowiczym na błonach śluzowych oraz na racicach, które pękają, a następnie się sączą. Choroba może prowadzić do uszkodzenia i deformacje racic, stanów zapalne wymienia, spadków w produkcji mleka, niepłodność bądź poronień oraz do znacznej utraty masy ciała, co jest niebezpieczne zarówno dla bydła mięsnego jak i mlecznego.
  • Pryszczyca u trzody chlewnej - objawem choroby u świń będą widoczne zmiany w obrębie racic oraz zmiany i pęcherze z płynem surowiczym w obrębie jamy ustnej (dziąsła, język, wargi, policzki). Niepokojące mogą być nagłe upadki w stadzie wywołane niewydolnością krążeniową.
  • Pryszczyca u kóz i owiec - najsilniejsze zmiany chorobowe wywołane pryszczycą występują w obrębie racic. W mniejszym stopniu zmiany i pęcherze w obrębie jamy ustnej zwierząt. Typowym symptomem są nagłe ronienia.

Zwalczanie pryszczycy

Zgodnie z wytycznymi WOAH, Pryszczyca jest chorobą wysoce zakaźną, objętą obowiązkiem jej zwalczania z urzędu na skale międzynarodową. W ognisku choroby wdrażane są procedury mające na celu całkowitą likwidację zainfekowanego stada, utylizacja paszy, ściółki oraz nawozów naturalnych wykorzystywanych w gospodarstwie. Ponadto gospodarstwo hodowlane musi zostać poddane dokładnemu myciu oraz dezynfekcji całego obiektu, wyposażenia hodowlanego oraz środków transportu.

Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?

Pryszczyca jest wysoce zakaźną choroba wirusowa zwierząt, szczególne bydła, trzody, kóz i owiec. Przypadki zachorowań wśród ludzi są sporadyczne, a ich przebieg jest raczej łagodny. Człowiek może zakazić się poprzez bezpośredni kontakt z zainfekowanym zwierzęciem wydalającym wirusa pryszczycy, poprzez spożywanie słabo pasteryzowanego mleka lub jego przetwory, poprzez spożywanie surowego mięsa skażonego patogenami lub jego przetwory. Jak informuje GIS, choroba objawia się u ludzi zmianami pęcherzykowymi na błonach śluzowych, gorączą i bólami głowy, jednak zazwyczaj kończy się wyzdrowieniem w ciągu 1-2 tygodni.

Jak zabezpieczyć swoje gospodarstwo w obliczu zagrożenia pryszczycą?

Polska jest uznana za kraj urzędowo wolny od tej choroby przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (WOAH), jednak w obliczu zagrożenia wirusem pryszczycy, należy zadbać o bezpieczeństwo własnego gospodarstwa oraz stada zwierząt. Przede wszystkim należy pamiętać, aby zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa pochodziły z wiadomego źródła i były zaopatrzone w świadectwo zdrowia, potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny. Należy przestrzegać wszystkich zasad bioasekuracji zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektoratu Weterynarii. Gospodarstwo powinno zostać wyposażone w podstawowe środki do dezynfekcji, maty do dezynfekcji w ruchu pieszym i kołowym, bramy dezynfekcyjne. Ściółka wykorzystywana do ścielenia powinna być zabezpieczona przed kontaktem z dzikim ptactwem. Teren gospodarstwa powinien być zabezpieczony przed dostępem osób nieupoważnionych, a osoby zajmujące się pracą wśród zwierząt powinny przestrzegać higieny osobistej poprzez stosowanie odzieży ochronnej, w postaci kombinezonów, obuwia, rękawic. Należy zadbać o całkowitą dezynsekcję oraz deratyzację w obiektach, gdyż gryzonie i insekty stanowią jeden z największych wektorów rozprzestrzeniania się chorób bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych wśród zwierząt.

Podsumowanie:

Póki co pryszczyca sieje niepokój w kraju naszych zachodnich sąsiadów. Z racji tego, że choroba może rozprzestrzeniać się błyskawicznie, należy dbać o bezpieczeństwo własnej hodowli. Konsekwencje rozprzestrzenienia się choroby mogą być dotkliwe. Kraj dotknięty chorobą będzie narażony na duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym, mleczarskim i hodowlanym oraz objęty obowiązkową likwidacją stad, wstrzymaniem obrotu oraz eksportu zwierząt z gatunku wrażliwych oraz mięsa i przetworów pochodzących od tych zwierząt.

Komentarze