Inkubacja jaj Porady dla hodowców

Jaki inkubator wybrać?

Na decyzję o kupnie odpowiedniego aparatu do wylęgu ma wpływ wiele różnych czynników. Najważniejszym z nich jest rodzaj prowadzonej hodowli. W zależności od jej ukierunkowania, na rynku są dostępne inkubatory zarówno profesjonalne, jak i te przeznaczone do zastosowań domowych i hobbistycznych. Różnica między tymi dwoma typami urządzeń lęgowych wiąże się z ich wyposażeniem w różnego rodzaju dodatkowe funkcje takie jak np. samoczynna regulacja temperatury czy wilgotności. Profesjonalne aparaty są najczęściej w pełni zautomatyzowane, a rola hodowcy ogranicza się do modyfikacji ustawień.

Kurczak wychodzi z jaja Kurczak wychodzi z jaja

Dlatego też kolejnym wyznacznikiem skłaniającym do kupna danego modelu, jest jego koszt. Na rynku panuje dość duża rozpiętość cenowa, która w naszej ofercie waha się w granicach od ok. 300 do 5000 zł. Z tego względu powinniśmy również zwrócić uwagę na producenta danego urządzenia. Od wielu lat światowym liderem w sprzedaży wysokiej jakości aparatów lęgowych jest brytyjska firma Brinsea. Szukając odpowiedniego sprzętu powinniśmy uwzględnić zamierzoną ilość inkubowanych jaj. Dostępne są różnie modele, których maksymalna pojemność waha się od 7 do nawet 312 sztuk jaj kurzych.

W ten sposób przechodzimy do kolejnego punktu, w którym weźmiemy pod uwagę wyposażenie inkubatorów w różne funkcje i podzespoły. Zacznijmy od możliwości regulacji temperatury i wilgotności, które mają esencjalne znaczenie w sukcesywnym wylęgu ptaków. Najprostsze modele domowe, posiadają fabrycznie zaprogramowaną temperaturę (ok. 38oC) inkubacji i nie mamy możliwości zmiany jej wartości. Część aparatów jest wyposażona w termoregulator, pozwalający na modyfikację ustawień, natomiast pozostałe posiadają termometr analogowy, który umożliwia jedynie odczyt temperatury.

Kurczak w Brinsea Kurczak w Brinsea

Większość modeli na rynku posiada kontrolę wilgotności, polegającą na dozowaniu odpowiedniej ilości wody do specjalnych zbiorników. Bardziej zaawansowane modele posiadają w komplecie profesjonalną pompę do regulacji stopnia wilgoci wewnątrz inkubatora. Jednakże, ten dodatkowy element wyposażenia w każdej chwili można dokupić i zamontować w praktycznie każdym urządzeniu. W celu pełnej automatyzacji pracy aparatów do wylęgu, konieczne jest nabycie modułu sterującego poziomem wilgoci - tzw. higrokontrolera.

Kolejnym istotnym podzespołem jest taca, na której przechowujemy jaja i która służy do ich rotacji. W przypadku jej braku, jajka należy obracać ręcznie nawet kilka razy dziennie. Obracanie jaj jest dość uciążliwą i monotonną czynnością, która pochłania dużo cennego czasu. Tak więc posiadanie tacy zwiększa komfort oraz bezpieczeństwo pracy. Dodatkowo, zmniejsza stopień zakłócania procesu inkubacji, związanego z otwieraniem pokrywy w celu manualnego obrotu. Istnieją dwa rodzaje tac obracających jaja - pół-automatycznie oraz automatycznie. W zależności od naszego wyboru, jaja obracane są przechylnie, bądź przesuwnie.

Mimo powyższych wskazówek, podczas kupna inkubatora, kluczowe jest porównanie ceny, wyposażenia tego urządzenia oraz sprawdzenie przydatności jego funkcji w zestawieniu z innymi modelami. W przypadku, gdy nie będzie odpowiadał Państwu żaden konkretny aparat, zawsze istnieje możliwość samodzielnego skonstruowania własnego aparatu do wylęgu jaj.

Wstecz Budujemy samodzielnie inkubator Następne Poradnik o inkubacji
Komentarze