Produkt dodany do koszyka
Spis treści [ukryj]
Przydomowa hodowla drobiu to od lat nieodłączny element życia na wsi. Możliwość korzystania z własnoręcznie wyprodukowanego mięsa czy jaj, jest bezcenna, szczególnie w dzisiejszych czasach masowej, często naszpikowanej chemią, przemysłowej produkcji żywności. Wraz z rosnącą świadomością wśród ludzi odnośnie spożywanego pożywienia i powstawania przydomowych hodowli, wzrasta także ryzyko rozprzestrzeniania się groźnych chorób drobiu takich jak wirus ptasiej grypy czy rzekomy pomór drobiu.
Potrzeba kontroli w przypadku epidemii, a także wiedzy na temat tego jakie ilości drobiu są utrzymywane na danych terenach jest niezbędna dla służb weterynaryjnych. Między innymi z tego powodu Unia Europejska już w 2022 roku wprowadziła regulacje odnośnie systemu rejestracji kur i identyfikacji innych zwierząt hodowlanych, a 3 listopada 2024 weszła w życie ich aktualizacja.
Spis treści [ukryj]
Pytanie czy rejestracja kur przydomowych jest obowiązkowa, spędza sen z powiek tysiącom małych hodowców, którzy odpowiedzi szukają na tematycznych grupach na portalach społecznościowych lub innych niepewnych źródłach. Sprawdziliśmy u źródła jak wygląda rejestracja kur w 2025 roku.
Zakładając nie przekroczenie dozwolonych ilości, osoby hodujące drób na własny użytek, nie muszą rejestrować ptaków. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami (w momencie publikacji artykułu) , bez obowiązku rejestracji dozwolone jest utrzymywanie maksymalnie:
Obowiązująca ustawa jasno określa od jakich ilości należy zarejestrować kury w ARiMR. Każdy hodowca musi zarejestrować swoją hodowlę, jeśli utrzymuje co najmniej:
Zapis ilościowy mówiący o obowiązku rejestracji zwierząt nie obowiązuje, jeśli osoby prowadzące przydomową hodowlę kur pobierają dopłaty na drób z ARiMR. Tacy hodowcy zobligowani są do rejestracji ptaków w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. To samo tyczy się sytuacji, gdy chcemy zająć się produkcją i wprowadzeniem na rynek produktów takich jak jaja konsumpcyjne czy mięso drobiowe.
Obowiązujące prawo reguluje kary za brak rejestracji kur przez hodowcę, który powinien to zrobić np. ponieważ przekracza ilości maksymalne utrzymywanych ptaków, pobiera dopłaty na drób z ARiMR lub wprowadza na rynek i sprzedaje mięso lub jajka. Zgodnie z aktualnymi (w momencie pisania artykułu) informacjami zawartymi na stronie ARiMR, jeśli osoba, która podlega rejestracji kur, a tego nie zrobiła, może być objęta karą finansową w wysokości od 200 do 5 000 zł, nakładaną przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Jeśli jesteśmy pewni, że ciąży na nas obowiązek rejestracji kur, należy w pierwszej kolejności uzyskać WNI - Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny, który nadaje Powiatowy Lekarz Weterynarii. W tym celu można przesłać zgłoszenie online np. przez aplikację mObywatel i Profil Zaufany lub złożyć je osobiście w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii, przynależnym do miejsca prowadzenia hodowli.
Co ważne, wniosek o nadanie WNI, należy złożyć co najmniej 30 dni przed startem działalności. Zwykle na decyzję oczekuje się od 1 do 2 miesięcy, a jej wydanie uprzedzone jest kontrolą Powiatowego Lekarza Weterynarii, który sprawdza czy hodowla spełnia wymogi tzw. protokołu SPIWET. Protokół SPIWET porusza kwestie związane z prawidłowych warunkami hodowli takimi jak zapewnienie stałego dostępu do wody czy odpowiedniej wentylacji pomieszczenia. Przykładowy Protokół SPIWET dla kur domowych.
Po uzyskaniu Weterynaryjnego Numeru Identyfikacyjnego, kolejnym krokiem jest rejestracja kur w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za pośrednictwem systemu IRZplus. Aby tego dokonać, należy posiadać konto do aplikacji eWniosekPlus. Po zalogowaniu w aplikacji IRZplus, będziemy mieć możliwość złożenia wniosku dla rejestracji drobiu czy też innych gatunków zwierząt.