Klimat i stan powietrza w hodowli zwierząt jest najważniejszy. Odpowiednio dobrane i skonfigurowane sterowniki
mikroklimatu precyzyjnie sterują pracą urządzeń wentylacyjnych, ogrzewaniem i schładzaniem by utrzymać optymalne
parametry powietrza dla hodowanych zwierzą. Każdy hodowca ma świadomość, że optymalny klimat to dobre przyrosty,
wysoki dobrostan i zdrowie dla utrzymywanych indyków, kur, trzody i bydła. Pracę tę wykonują elektronicznie
sterowniki do kurników, chlewni czy budynków inwentarskich. Oferujemy pełną gamę różnego typu sterowników do
kontrolowania temperatury, wilgotności, stężenia dwutlenku węgla czy innych zootechnicznych parametrów w hodowli
zwierząt . Kontrolery klimatu w chlewniach i kurnikach umożliwiają sterowanie pracą wentylatorów, przepustnic
kominowych, wlotów powietrza mieszaczy i nagrzewnic. Dostarczamy najwyższej klasy systemy alarmowe GSM, moduły
kontroli klimatu, czujniki temperatury, termoregulatory, mierniki wilgotności oraz zintegrowane sterowniki
oświetlenia w kurniku.
Sterowniki mikroklimatu do budynków inwentarskich pozwalają na bardzo precyzyjne zaprogramowanie i ustawienia
parametrów pracy aby sprostały wymaganiom w każdej oborze, kurniku czy chlewni.
Klimat w budynku inwentarskim to Klucz dla Zdrowej Hodowli
Właściwy klimat dla hodowanych zwierząt to z najważniejszy czynnik wpływających na zdrowie zwierząt hodowlanych. Nie
trzeba też nikogo przekonywać, że tylko zdrowe zwierzęta mają dobry przyrost masy i dają satysfakcjonujący zwrot z
produkcji. Na klimat w kurniku czy chlewni ma wpływ kilka podstawowych czynników takich jak temperatura, wilgotność,
zawartość dwutlenku węgla i amoniaku. Jeżeli opanujemy i utrzymamy w ryzach te parametry możemy być spokojni o
jakość powietrza jaką mają nasze kury, kaczki indyki czy świnie. Zadaniem sterownika klimatu jest precyzyjne
kontrolowanie i dosterowywanie urządzeń wentylacyjnych w celu utrzymania tych parametrów. Pamiętajmy że klimat w
budynku zootechnicznym musi być dostosowywany do potrzeb hodowli w różnych fazach produkcji. Zootechnik na fermie
drobiu ustala krzywą parametrów klimatu z określonymi temperaturą i wilgotnością na każdy dzień chowu. Krzywa ta
wprowadzana jest do sterownika klimatu. Dzięki nowoczesnym technologiom, możliwe jest utrzymanie optymalnych
warunków, niezależnie od zmieniających się warunków hodowlanych i pogodowych na zewnątrz hali inwentarskiej.
Sterownik wentylacji w budynkach inwentarskich
Jak już wspominaliśmy wentylacja to kluczowy element systemu zarządzania klimatem w budynkach inwentarskich.
Sterownik wentylacji będący składnikiem sterownika mikroklimatu umożliwia kontrolowanie wlotów powietrza, kominów
wentylacyjnych oraz urządzeń takich jak nagrzewnice czy wentylatory. Sterownik wentylacji może być oddzielnym
urządzeniem lub stanowić zintegrowany element sterownika klimatu lub kompleksowego komputera produkcyjnego.
Sterownik śledzi i kontroluje wiele procesów jednocześnie. Automatyzacja tych procesów pozwala na utrzymanie stałej
wymiany powietrza, co jest niezbędne do usuwania nadmiaru wilgoci, amoniaku, dwutlenku węgla oraz innych gazów
wydalanych przez drób czy trzodę w związku z intensywną przemianą materii jaka dokonuje się w ich organizmach. Czyli
komputer klimatyczny, będący zaawansowanym sterownikiem wentylacji, integruje różne systemy (kontrola wentylacji,
schładzania, ogrzewania i oświetlenia) w jednym urządzeniu. Dzięki temu możliwe jest monitorowanie i regulowanie
wszystkich parametrów hodowli z jednego miejsca wraz z ich wzajemnym porównywaniu, co zwiększa efektywność
zarządzania budynkiem inwentarskim, fermą i całą hodowlą.
Klimat w kurniku - jaki sterownik wybrać?
Ferma drobiu, niezależnie czy jest to tucz brojlera, chów indyków, czy wolierowy odchów kury towarowej, wymaga
szczególnej troski o klimat wewnętrzny. Dobry sterownik klimatu w kurniku powinien umożliwiać dokładne kontrolowanie
przynajmniej temperatury, wilgotności. Podstawą jest więc sterowanie pracą wentylatorów kominowych i szczytowych
oraz odpowiednim otwarciem wlotów powietrza. W
zależności od potrzeb podnoszenie temperatury realizowane jest poprzez załączenie ogrzewania, a kiedy na zewnątrz
temperatury są bardzo wysokie sterownik powinien zaordynować uruchomienie systemu schładzania. Nie
należy także zapominać, że kurniki często wyposażone są w mieszacze powietrza, padcooling czy żaluzje nawiewne,
które także muszą być zaimplementowane w oprogramowaniu sterownika. Nasz najbardziej zaawansowany sterownik F-PRO
4 PLUS realizuje wszystkie funkcje i kompleksowo kontroluje procesy nowoczesnej fermy drobiu od wentylacji w
rygorze podciśnienia, poprzez sterowanie karmnikami i oświetleniem po automatyczne ważenie kur.
Reasumując: wybierając sterownik klimatu do kurnika, warto zwrócić uwagę na funkcje jakie realizuje i jakimi
procesami produkcji drobiarskiej może sterować. Najważniejsze są takie jak automatyczne sterowanie serwomotorami
wlotów , kontrola nagrzewnic i systemów chłodzenia oraz możliwość integracji z systemami alarmowymi. Nowoczesne
sterowniki oferują także możliwość zdalnego zarządzania przez Internet, co pozwala na szybką reakcję na zmieniające
się warunki i potrzeby fermy drobiu.
Sterowanie wentylacją w hodowli trzody chlewnej
Hodowla trzody chlewnej, w tym tucz i odchów prosiąt, wymaga szczególnej uwagi, jeśli chodzi o wentylację. Świnie są
bardzo wrażliwe na zmiany temperatury i jakość powietrza. W chlewni bardzo łatwo o nagłe zmiany parametrów i
pogorszenie mikroklimatu. Sterownik wentylacji w chlewni powinien zapewniać stałą cyrkulację powietrza, co zapobiega
gromadzeniu się szkodliwych gazów i nadmiernej wilgotności. Funkcję ta realizuje podstawowy sterownik FAG 20, który posiada
wbudowany moduł płynnej regulacji obrotów wentylatorów 1-fazowych.
Systemy wentylacyjne w chlewniach często wykorzystują kominy wentylacyjne wywiewne -najbardziej popularnymi
wentylatorami Multifan tak
bardzo cenionymi przez hodowców trzody. Dobrze aby wloty powietrza także były kontrolowane automatycznie. Sterownik
klimatu, będący integralną częścią systemu wentylacyjnego chlewni, umożliwia automatyczne dostosowanie parametrów
wentylacji do aktualnego etapu produkcji i stanu stada. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie optymalnych warunków
przez cały rok, co przekłada się na lepsze zdrowie i lepsze wyniki hodowli.