Produkt dodany do koszyka
Zakwaszacze
Zakwaszacze w żywieniu zwierząt zapobiegają występowaniu chorobom - działają profilaktycznie, przeciwbakteryjnie oraz probiotycznie. Zakwaszacze to mieszanki kwasów głównie organicznych, ich stosowanie poprawia ogólny dobrostan zwierząt. Zakwaszacze obniżają pH przewodu pokarmowego, stwarzając niekorzystne warunki do bytowania i rozwoju szkodliwych organizmów. Szczególne ważne jest podawanie kwasów młodym osobnikom, u których mikroflora oraz układ immunologiczny są niestabilne, dzięki temu zmniejsza się ilość upadków podczas wzrostu.
Preparaty zakwaszające dla zwierząt występują w postaci płynów bądź dodatków do paszy w postaci proszku. Zakwaszacze są stosowane w hodowli trzody chlewnej, drobiu, bydła oraz królików.
Zakwaszanie paszy chroni przed rozwojem pleśni, grzybów i powstawanie mykotoksyn, jednocześnie poprawiając smak paszy, dzięki czemu zwierzęta chętniej ją pobierają - co skutkuje zwiększeniem przyrostów w hodowli.
Dodawanie kwasów do wody obniża jej pH - stwarzając niekorzystne warunki do rozwoju i bytowania mikroorganizmów, które często są obecne w wodzie pitnej.
- Najczęściej stosowane kwasy organiczne w żywieniu zwierząt to:
- kwas mrówkowy - najpopularniejszy kwas organiczny i składnik zakwaszaczy, skutecznie obniża pH przewodu pokarmowego,
- kwas octowy - słaby kwas, dlatego występuje jako składnik mieszaniny kwasów. Hamuje wzrost i rozwój pleśni i drożdży,
- kwas cytrynowy - poprawia przyswajanie fosforu, poprawiając wzrost zwierząt. Poprawia smak paszy, stymuluje pracę trzustki,
- kwas mlekowy - posiada słabe działanie zakwaszające, dobrze poprawia smak paszy, ułatwia proces przyswajania witamin i soli mineralnych,
- kwas fosforowy - to kwas nieorganiczny. Poprawia apetyt zwierząt, przyswajanie witamin i soli mineralnych. Hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym oraz paszy.
- kwas propionowy
- kwas fumarowy
Komentarze